e-Fatura

İlk yazı olarak, günümün büyük bir kısmını harcadığım bir konu olan e-Fatura konusunu seçtim. Size kısaca e-Fatura ve onun entegrasyonundan bahsetmeye çalışacağım.
e-Fatura için genel bir tanım olarak ;



397 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin yayımı ile birlikte Elektronik Fatura Uygulaması (e-Fatura Uygulaması) hizmete alınmış bulunmaktadır.
e-Fatura Uygulaması, tanımlanan standartlara uygun e-Faturaların, tarafları arasında güvenli ve sağlıklı bir biçimde dolaşımını sağlamak amacı ile oluşturulan uygulamaların genel adıdır.
e-Fatura Uygulamasından yararlanan kullanıcılar;
  • Sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderebilir,
  • Sistemde kayııtlı kullanıcılardan e-Fatura alabilir,
  • Gönderilen veya alınan e-Faturalarını bilgisayarlarına indirerek elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz edebilirler.
397 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca, Anonim Şirket ile Limited Şirket statüsünde bulunan mükellefler e-Fatura Uygulamasından yararlanabilmektedir. 
Şirketler iki şekilde e-Fatura kullanabilmektedirler. 
Entegrasyon
Bilgi işlem kapasiteleri yeterli olan kullanıcılar, belirlenen standartlara uygun entegrasyonu sağlamaları koşulu ile e-Fatura Uygulamasını doğrudan kendilerine ait bilgi işlem sistemleri aracılığı ile kullanabilirler. e-Fatura Uygulamasının teknik özellikleri ve entegrasyon standartlarına ulaşmak için tıklayınız.
e-Fatura Portalı
e-Fatura Uygulamasını entegrasyon yolu ile kullanma konusunda yeterli alt yapıya sahip olmayan kullanıcıların uygulamadan yararlanabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen e-Fatura Portalı, e-Fatura Uygulamasına ait temel fonksiyonları bünyesinde barındıran bir web uygulamasıdır. Kullanıcı hesabını aktive eden kullanıcılar e-Fatura Portalına giriş yaparak e-fatura göndermeye ve/veya almaya başlayabilecektir.
e-Fatura Portalının kullanımı ile ilgili bilgi vermek amacı ile oluşturulan TEST Uygulamasına ulaşmak için tıklayınız. 
e-Fatura tanımından sonra e-Faturaya başvurmak isteyen şirketler ne yapmalıdır.
  • Kendilerine ait bir e-mühür veya e-imza sağlamadır. Çünkü her fatura mühürlenerek gönderilmektedir.
  • Gelirlere yapılacak bir başvuru dilekçesi ile e-Fatura portalından fatura alıp gönderebilir hale gelinebilir.
  • Kullandığı ERP yazılımı ile entegrasyon sağlıyacak bir çalışma yapılmak istenirse, Gelirlere bu konuda çalışma beyan edilir. Onların istediği standartlar ve şartlar sağlanırsa test sürecine geçilir.
  • Testlerin sonucunda portal kullanımı kapatılıp entegrasyon yolu ile fatura gönderilip alınabilir.
Netle Yazılımın ERP yazılımları ile e-Fatura entegrasyonu ile ilgili çalışmasının videosunu izlemek için tıklayınız.
Kaynak